İleride Su sıkıntısı çekeceğimiz söylendiği şu günlerde yapacagımız basit bir kaç önlemlerle ne kadar su tasarrufu yapıyoruz.Sizde görün.. Musluğu Açık Bırakmayın
İleride Su sıkıntısı çekeceğimiz söylendiği şu günlerde yapacagımız basit bir kaç önlemlerle ne kadar su tasarrufu yapıyoruz.Sizde görün..
Musluğu Açık Bırakmayın
Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.
Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın
4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.
Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın
Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.
Daha Kısa Duş Alın
5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.
Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin
Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.
Sifona Bir Şişe Yerleştirin
1,5 litrelik bir şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
Duş Başlığınızı Değiştirin
Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.
Muslukları Tamir Ettirin
Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.
Su Kaçaklarını Engelleyin
Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.
Çamaşır Makinesini Ekonomik Kullanın
Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.
Ne kadar Su Harcadığını Hesapla
Web sitesi ziyaretçilerinin karşısına çıkan hesaplama tablosuna; evlerinde bulaşıkların elde de mi makine de mi yıkandığı, günde ortalama kaç kez el-yüz yıkandığı, kaç kez banyo yapıldığı, günde ortalama çekilen sifon sayısı, kaç kez duş alındığı, kaç kez çamaşır makinesi çalıştırıldığı ve günlük toplam diş fırçalama sayısı yazıldığında günde toplam harcanan su miktarı otomatik olarak hesaplanıyor.
Nasıl Tasarruf Edersin?
Web sitesinin bu bölümünde, günlük harcanan su ve enerji miktarının rakamsal olarak karşılığı hesaplanabiliyor.
Evin İçinde Sanal Tur
Ev turunda mutfak ve banyodaki su kaynaklarının üzerine gelerek, yılda ortalama ne kadar su harcandığı görülebiliyor.
TEMA Vakfı’nın evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bireysel çabaların ne kadar büyük fark yaratacağına dikkat çekmek amacıyla başlattığı "Suyunu Boşa Harcama" kampanyasının web sitesi, su tasarrufu konusunda bireylere düşen görevleri maddelerken, bir ailenin bir yılda gereksiz yere ne kadar su harcadığının ve belirtilen önlemler alınırsa ne kadar su tasarruf edilebileceğinin hesaplanmasına imkan sağlıyor.
Küresel ısınmanın etkileri ve yapılan açıklamalar doğrultusunda yaşanacak su kesintileri Türkiye’nin gündemine otururken, TEMA Vakfı, başlattığı kampanya ile sadece bir kaç basit önlem ile evlerde tonlarca suyun kurtarılabileceğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar, 4 kisilik bir ailenin, alacagi basit önlemlerle yilda 140 ton su tasarrufu yapabilecegini belirtiyor.
TEMA Vakfi Kaynak Gelistirme Bölüm Baskani Yesim Beyla, 4 kisilik bir ailenin, alacagi basit önlemlerle yilda 140 ton su tasarrufu yapabilecegini bildirdi.
Beyla, yaptigi açiklamada, küresel isinmanin etkilerinin artik net olarak görüldügünü, kar ve yagmur sulariyla beslenmesi gereken göllerin nehirlerin kurudugunu, kurakligin etkisinin sadece kirsal kesimde degil, kentlerde de hissedildigini hatirlatti. Bilim adamlarinin yaptigi arastirmalarin, Türkiye'nin de küresel isinmanin etkilerini siddetli biçimde yasayacagini, bu etkinin güneyde kuraklik kuzeyde de asiri yagis ve seller getirecegini öngördügünü dile getiren Beyla, Türkiye'nin yaygin olarak sanildiginin aksine su zengini bir ülke olmadigina dikkati çekti.
Beyla, yilda kisi basina düsen kullanilabilir su miktari 8-10 bin metre küp olan ülkelerin ''su zengini'' sayildigini, 2 bin metre küpten az olanlarin ''su azligi çeken'', 1000 metre küpten az olanlarin ise ''su fakiri'' ülkeler arasinda kabul edildigini söyledi. Devlet Su Isleri (DSI ) Genel Müdürlügü verilerine göre, Türkiye'nin tüketilebilir yer üstü ve yer alti su potansiyelinin yilda ortalama 112 milyar metre küp oldugunu ifade eden Beyla, Türkiye'nin kisi basina ortalama 1500 metre küp ile ''su azligi çeken'' bir ülke oldugunu vurguladi. Yesim Beyla, Türkiye'nin nüfusunun 2030 yilinda 100 milyonu bulmasinin beklendigine isaret ederek, Türkiye'nin, mevcut kaynaklarin tamami bozulmadan korunsa bile 2030 yili için kisi basina düsen kullanilabilir su miktarinin 1000 metre küp civarinda olacagini kaydetti.
''HERKESIN ÇABASI ÖNEMLI''
Beyla, Türkiye'de suyun büyük bir bölümünün evlerde kullanildigini belirterek, TEMA Vakfi olarak evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için ''Suyunu Bosa Harcama'' kampanyasi baslattiklarini animsatti. Herkesin tek tek gösterecegi bireysel çabalarin kullanilabilir su miktarinin korunmasi için büyük önem tasidigini vurgulayan Yesim Beyla, ''4 kisilik bir aile, muslugun gereksiz yere akmasina izin vermeyerek, kisa dus alarak, bulasiklarini makinede yikayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yilda 140 ton su tasarrufu yapabilir'' dedi.
TASARRUF ÖNERILERI
Yesim Beyla, su tasarrufu konusunda su önerilerde bulundu:
- Muslugu açik birakmayin. Sebze meyveler elde yikamak yerine su dolu bir kapta yikanirsa çok daha az su tüketilir. 4 kisilik bir aile bu yöntemle yilda ortalama 18 ton su kurtarabilir.
-Bulasiklari elde degil makinede yikayin. 4 kisilik bir aile günlük bulasigini elde yikarsa, ortalama 84-126 litre su harcanir. Oysa bulasik makinesi ayni bulasigi sadece 12 litre su ile yikar. Bu da bir yilda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.
-Dis firçalarken, tiras olurken suyu kapatin. Kullanilmadigi halde açik birakilan su harcamasi, yilda kisi basina ortalama 12 tondur. 4 kisilik bir ailede bu rakam yaklasik 48 tondur.
-Daha kisa dus alin. 5 dakikalik bir dus sirasinda ortalama 60 litre su harcanir. 4 kisilik bir ailenin her bir ferdi dus süresini 1 dakika azaltirsa yaklasik 18 ton suyu kurtarir.
-Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kisilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amaci disinda çekerse, yilda 16 ton su harcamis olur. -Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir sise yerlestirin. Bu basit önlemle, yilda 2 ton su tasarrufu saglanabilir.
-Dus basligini yeni çikan suyu daha iyi püskürten ekonomik dus basliklariyla degistirin. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli suyla dus alinabilir.
-Musluklarin su kaçirmadigindan emin olun ve gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk, yilda 1 ton su harcar.
-Su kaçaklarini engelleyin. Ev ya da apartmaninizdaki su borularini yenileriyle degistirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca suyun kayip olmasina neden olur.
-Çamasir makinesini ekonomik kullanin. Tek bir çalistirmada yaklasik 176 litre su harcayan çamasir makinesi haftada bir kez bile az kurulsa, yilda 9 ton su tasarruf edilir.